fredag 19 mars 2010

Matfusket





Läste precis i Den Hemlige Kocken av Mats-Eric Nilsson att det vi tror är balsamvinäger i själva verket är vanlig vinäger blandad med druvsaft och brun karamellfärg. Då pratar vi om Aceto balsamico di Modena. Den riktiga balsamvinägern heter Aceto balsamico tradizionale, är delikat och svindyr.

Tryffelolja som många har hemma är inte tryffelolja. Det går inte att framställa överhuvudtaget. Om man lägger tryffelsvamp i olja så ruttnar svampen. Det beror på att svampen inte innehåller essentiella oljor som går att utvinna. Därmed är det omöjligt att framställa tryffelolja. Istället är det en produkt av kemister som efterliknat aromen från tryffel.

Zeta skriver på sin produkt sida: "Olivolja smaksatt med tryffelarom. Som alla de bästa tryffeloljorna får den sin fina smak av ett noga utprovat aromämne. Den vita tryffelns aromer är flyktiga och svåra att lösa i olja."

På ren svenska? Våra kemister har tillverkat aromer kemiskt som smakar och luktar som tryffel, men som är allt annat än tryffel.

Hemlige kocken är en otrolig ögonöppnare. Japanska forskare har hittat ett sätt att utvinna vanillin (en av ingredienserna i äkta vanilj, men långt ifrån det som ger vaniljen dess karakteristiska smak) ur koskit. Vanillinet är tänkt att gå i produktion någon gång i år. Koskitsvanillinet kommer antagligen inte användas till livsmedel eftersom man måste ange källan, men däremot kommer den att användas till parfym och hudvård.

Rökt skinka av sämre kvalitet är inte rökt. Den har aldrig varit i närheten av en rök. Det man använder idag är rökarom ofta från ett företag som heter Red Arrow.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar