fredag 19 mars 2010

Radio: Dagens kostråd saknar vetenskaplig grund?

Sveriges Radio Vetenskapens Värld

"Vissa läkare påstår att dagens kostråd saknar vetenskaplig grund. Samtidigt säger Livsmedelsverket att kostråden bygger på den senaste tillgängliga vetenskapen. Varför tolkar forskare vetenskapen så olika? Vetandets värld reder ut varför debatten ser ut som den gör och varför det är svårt att genomföra studier om hur kost påverkar hälsan." 

Enligt Annica Sohlström, taleskvinna på Livsmedelsverket ska vi äta "balanserat". 33% av fett, protein och kolhydrater låter balanserat och bra. Frågan är, förutom att det låter bra i Landet Lagom, vilken vetenskaplig evidens det bygger på...



Skönt att Sohlström å ena sidan säger att: "Mättat fett, kanske inte är så farligt som vi trodde." Samtidigt som det på Livsmedelsverkets hemsida står: "Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett."

Ska vi ha en omröstning i bristen på konsekvens? Livemedelsverket börjar kännas mer och mer som Kejsarens Nya Kläder. Aldrig trodde jag då, att professorer skulle vara så ynkliga och desperata i sina maniska försök att rädda en gnutta heder, när det modiga skulle vara att göra precis tvärtom. "Jo, jag är helt naken. Var f-n är den där j-a skräddaren."

Jo, tex processad och upphettad solrosolja är ju väldigt naturligt och bra (ironi för guds skull). Milda är jättrebra det med,en färglös klump som spetsas med smörsmak och gult färgmedel är ju kanon. Samma fettklump används för övrigt i färgindustrin. Det sköna med masstilverkarna av så kallad mat, inte tillåter någon debatt på sina sidor. Gå gärna till t.ex.McDonalds YouTube-kanal, eller Mildas hemsida och se själv.

Och för stora mängder av Omega 6 är ju bra det också (inte), trots att massor med studier pekar på motsatsen. Ska de rekommendera något, ska det istället vara ett överintag på Omega 3. Fiskolja kan man inte få för mycket av. Fråga eskimåerna.

Lägg märke till läkaren som säger att han rekommenderat sina patienter att skära ner på fettet, men efter att tittat på evidensen, erkänt att han gjort fel. Läkarkåren och Livsmedelsverket är ansvariga för tusentals människors död. Vem vill erkänna det så där utan vidare på en tisdagmorgon....

Brännheta uttalanden i det här inslaget av Vetenskapens Värld. "Man vill inte erkänna att man gjort helt grundlösa rekommendationer."

Längd: 20 minuter

MP3-fil: SR Vetandets Värld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar