lördag 20 mars 2010

Urban farming

En sak jag funderat på lite grann för oss stadsbor är urban farming. Tänk om man kunde använda en del av gräsmattan framför hyreshuset eller bygga till exempel trälådor på asfaltgården för örtodling eller inte så utrymmeskrävande grönsaker? Eller kanske på taken, för de med platta tak, för att försäkra sig mot skadegörelse? Låter inte det som en idé för oss stackars stadsbor som inte har en bonde runt hörnet?


Sallad från taket någon?

8 kommentarer:

  1. Tack för kommentaren, Peter ;)
    Iväg och köp ett gäng fröpåsar och börja odla. Blev själv riktigt inspirerad av Jamie Oliver och hans program från sin trädgård, så de senaste åren har jag haft rätt mycket örter och sallad på balkongen. Men det skulle kunna utökas ordentligt.
    Men ni har lite bättre odlingsförhållanden söderut, än här i kalla Jämtland :)

    SvaraRadera
  2. Varsågod Birgitta. :)

    Ska göra det. Flyttar om en vecka. Kommer då få tillgång till en trädgård hoppas jag. Blir örter till att börja med, kanske lite sallad också.

    SvaraRadera
  3. Hej. Min systerson har lagt in några intressanta länkar kring urban farming hos mig. Du hittar dem här. Ha en fin söndag :)

    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/20/premiar-pa-pralin-i-dalarnas-tidningar/

    SvaraRadera
  4. Var och köpte frön idag. Basilika, dill, persilja, timjan, krasse och rosmarin. Inget slår färska örter. Har du tips på någon ört som man borde ha, Birgitta?

    SvaraRadera
  5. Du har fått till ett bra sortiment där.
    En favorit som jag alltid har är Citrontimjan. Väldigt tydlig citronsmak och doft, passar suveränt i kalla såser. Fransk Dragon är perfekt till sommarens Bearnaisesåser. Du såg väl receptet hos mig häromdagen? Det som är kvar av dragonen till hösten lägger du in i vitvinsvinäger, så har du till vintern också.

    SvaraRadera
  6. Tänkte köpa citronmeliss som jag tycker är underbart, men jag hittade ingen. Citrontimjan låter spännande. Visst såg jag receptet hos dig. Har i ärlighetens namn aldrig gjort en bearnaise. Kanske dags nu. :)

    SvaraRadera
  7. Citronmeliss, eller Hjärtansfröjd som den kallades förr är ju given i en bra örtodling. Glömde den...

    SvaraRadera
  8. Hjärtansfröjd. Underbart poetiskt namn. :)

    SvaraRadera