fredag 19 mars 2010

Nervösa sockerråttor



Professor David Diamond från USF (University of South Florida), avslutade en studie av råttor i oktober 2009. Studien pekade på följande.

"[Diamond] utredde effekterna av en typisk Amerikansk diet, som innebär ett högt fettintag och högt sockerintag, jämfört med en Atkins-diet, som är ett högt  fettintag men lågt sockerintag."

Studien gjordes på råttor. Deras fysiologi och beteende undersöktes. De fann att råttor som åt en typisk Amerikans diet, blev mer ängsliga och gick upp mer i vikt jämfört med Atkins-gruppen. Hypotesen innan studien var att råttor som äter mycket fett, oavsett övrigt intag, producerar mycket stresshormon. En tredje grupp, kontrollgruppen, åt den vanliga råttmaten, pellets. 
I studien begränsades inte matintaget för råttorna utan de fick äta hur mycket de ville.

“När man äter en måltid med högt fettinnehåll, blir man mätt och nöjd och man äter mindre. Människor har blivit desinformerade om sin diet. En sak som motiverar mig är att visa att fett i maten är hälsosamt.”

Alla tre grupperna utsattes efter två veckor för ett trauma, en mild elektrisk stöt. När de tre grupperna senare utsattes för samma omständigheter, under vilka de fått den första stöten, visade sockergruppen tydliga tecken på oro och rädsla. Kontroll- och Atkinsgruppen var betydligt lugnare.

Senare i experimentet skapades en miljö med ljusa och mörka platser. Råttorna hade möjlighet att undersöka platsen eller hålla sig inaktiva. Endast 20% av sockergruppen valde att utforska platsen, medan mer än 50% av Atkinsgruppen var nyfikna och orädda att utforska rummet.

"Människor äter mat med högt socker- och fettinnehåll när de är stressade, sade Diamond. Det är en ond cirkel. Människor försöker minska stressen med högre sockerintag."

Studien visar  att ökat sockerintag istället ökar stressen. Vidare visade studien att socker i kombination med fett är den största orsaken till fetma.

Artikel hos The Oracle.

Ursprunglig rapport på USF´s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar