tisdag 30 mars 2010

Ägg = Kolesterol = Hjärtproblem = Falskt


Välformulerat inlägg om ägg av Dr Uffe Ravnskov.
Eva W frågar: Vad är nyttigt/skadligt med att äta ägg? Är det någon skillnad vad gäller råa, stekta, löst eller hårt kokade? Och finns det någon övre mängdgräns?
Svar från Ravnskov:
Några vetenskapliga studier, som visat att ägg är ohälsosam föda, fanns emellertid inte, och det har inte heller tillkommit några sedan dess. Ingen har heller kunnat visa att kolesterolet stiger mer än helt obetydligt och blott tillfälligt om man frossar i ägg. Orsaken är den att vi själva producerar 3-5 gånger mer kolesterol än vi normalt äter. Om vi äter mycket kolesterol minskar vår egen produktion; om vi äter för lite, ökar den. Detta är också förklaringen till att det är så svårt att påverka kolesterolet genom att ändra sin kost. 
Läs hela Ravnskovs svar här: http://blogg.passagen.se/kostdebatten/entry/svar_fråga_2

Livsmedelsverket deltog i debatten på Kostdebatten, men drog sig tyvärr ur. Dock har 20 väldigt bra frågor besvarats och debatterats.

http://blogg.passagen.se/kostdebatten/

2 kommentarer:

  1. Bra information så här i Äggtider ;)
    Läste en undersökning att äldre kvinnor med högre kolesterol, lever längre än de med lägre. Vilken tur att jag börjat äta mycket ägg..
    Glad Påsk önskar Birgitta

    SvaraRadera
  2. Ravnskov skriver i Kolestorolmyten om just det du nämner. Äldre, både män och kvinnor, lever längre om de har ett högt kolestorol än om de har ett lågt. Sjävl ska jag frossa. :) Älskar ägg.

    Glad Påsk på dig med Birgitta! :)

    SvaraRadera