fredag 19 mars 2010

Barndiabetes + Fruktossirap = Sant

En svensk:
Fruktos ingår i USA som sötningsmedel i läskedrycker, och bland dem som konsumerade mer än två läsk per dag ökade risken för utveckling av gikt med 85 procent jämfört med dem som konsumerade mindre än en läsk i månaden. Detta kan jämföras med en riskökning på 49 procent som en alkoholkonsumtion motsvarande 15–29,9 g alkohol per dag medförde. Ett tydligt dos–responssamband bekräftades, dvs ju högre konsumtion av läsk, desto större risk för gikt. Ett högt intag av light-läsk, som inte innehåller fruktos, medförde däremot ingen ökad risk. Man fann även att andra livsmedel med högt fruktosinnehåll, som vissa frukter och fruktjuicer, ökade risken för gikt. 

lakartidningen.se

Och så diabetesen på engelska då:
Scientists have proved for the first time that a cheap form of sugar used in thousands of food products and soft drinks can damage human metabolism and is fuelling the obesity crisis.
Fructose, a sweetener derived from corn, can cause dangerous growths of fat cells around vital organs and is able to trigger the early stages of diabetes and heart disease.
It has increasingly been used as a substitute for more expensive types of sugar in yoghurts, cakes, salad dressing and cereals. Even some fruit drinks that sound healthy contain fructose.
timesonline.co.uk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar